Mitä kahville tapahtuu paahtimossa?

BLOGI - julkaistu 10.08.2018

Wilson-kahvi kuljetetaan Keniasta Tanskaan paahdettavaksi. Tanskalaisessa BKI-paahtimossa on ammattitaitoa ja asiantuntemusta käsitellä tummapaahtoista Wilsonia niin, että sen maku sopii täydellisesti pohjoismaiseen makuun ja että kahvi on vielä saatavillasi laatuunsa nähden edullisesti.

 

Paljon maistelua

BKI:n kahviammattilaiset maistavat kahvia vähintään neljä kertaa valmistusprosessin aikana sen laadun varmistamiseksi. Mutta kaikki alkaa kahvin visuaalisesta tarkastuksesta: näyttääkö se silmämääräisesti hyvältä? Ovatko pavut paahtuneet tasaisesti?

Viinin maistelusta tuttuun tapaan myös kahvia maistellaan prosessin mittaan usein ja itse asiassa hyvin samantyyppisesti. Ammattilaiset arvioivat sen happamuuden, rungon ja aromin. Maistamisen ammattilaisia on myös vaihdettava säännöllisesti, jotta heidän makuaistinsa pysyy hyvässä kunnossa.

 

Vihreästä ruskeaksi

BKI:llä käytetään kahta erilaista paahtokonetta ja koko prosessi on erittäin huolellisen tarkkailun alaisena, jotta pavut paahtuvat täsmälleen sille tasolle kuin ne halutaan.

Papujen oikea väri varmistetaan värikartalla ja paahtamista jatketaan kunnes täsmällinen taso on saavutettu. Papujen päälle ruiskutettava vesi keskeyttää paahtumisen automaattisesti. Papukahvina myytävät pavut ovat nyt valmiita pakattaviksi ja jauhettavat pavut jatkavat ilmatiiviiseen siiloon kaasun poistamiseksi.

 

Poksahtamattomia pakkauksia

Paahtamisen jälkeen pavut varastoidaan kaasujen poistamiseksi, sillä paahtamisen aikana pavuista vapautuu hiilidioksidia. Jos hiilidioksidin ei anneta poistua kahvista ennen pakkaamista, pakkaus paisuu ja se voi poksahtaa.

Kaasun poistossa siilon on oltava ilmatiivis, jotta kahvin elintärkeät öljyt eivät pääse kontaktiin hapen kanssa, sillä se pilaa tummapaahtoisen kahvin herkän maun.

 

 

Hienosta karkeaan

Neljän tunnin kaasunpoistamisen jälkeen pavut jauhetaan haluttuun karkeuteen. Tuotteesta riippuen kahvi jauhetaan joko hienoksi, puolikarkeaksi tai karkeaksi. BKI ja sen tuotantoprosessi takaa, että jokainen tuote jauhetaan samalla tavalla ja samalle tasolle joka kerta.

Se onkin erittäin tärkeää, jotta veden virtaus kahvin läpi pysyy kullakin jauhatuskarkeudella aina samanlaisena. Näin sama määrä kahvia tuottaa kahvinkeittimessäsi aina yhtä vahvan lopputuloksen.

Jauhatuksen jälkeen kahvi on valmista pakattavaksi ja kuljetettavaksi Suomeen ja kaupan hyllyille – käy siis etsimässä omasi lähimmältä jälleenmyyjältämme!