Mies tumman kahvin edessä ja takana: Wilson Kirwa

BLOGI - julkaistu 08.10.2018

Mies, joka toi meille tummapaahtoisen Wilsonin

Muistanet kenialaistaustaisen juoksijan Wilson Kirwan viilettelemässä Suomen väreissä? Positiivinen Wilson voitti samoissa Kalevan kisoissa Suomen mestaruudet niin 400, 800 kuin 1500 metrillä. Uskomattoman persoonan saavutuksiin kuuluu myös suomalaisten tutustuttaminen kenialaiseen tummapaahtoiseen kahviin. Tosiasiahan on, että Wilson Kirwa toi – ellei peräti juossut – Suomeen Wilson Coffeen.

Valovoimainen mies savimajasta

Wilson Kirwa saapui Suomeen vuonna 1997 mukanaan vain muovikassi, jossa oli 3 t-paitaa. Lähtö Keniasta oli vaikea ja rahat matkaan oli pitänyt kerätä laajalta lahjoittajajoukolta, passikin järjestyi silkalla oveluudella. Siinä pelossa, että joku muu vie paikan koneessa Wilson ei edes uskaltanut kertoa suuntaavansa Suomeen.

Vaan Suomeen Wilson Kirwa tuli. Kylmään ja synkkään maahan, jossa kuljetaan kuulemma koiravaljakoilla ja jossa metsät näyttivät tylsästi kaikki samanlaisilta. Ei Wilsonista pitänyt juoksija tulla, mutta kokeiltuaan tulosta alkoikin syntyä. Ja jollakin tavalla uudessa kotimaassa oli myös leipänsä ansaittava. Juoksemisesta ansaituilla rahoilla tuntui vain olevan aika paljon ottajia. Pian hänestä tuli ensimmäinen Suomea edustanut afrikkalainen mies.

Mies Kenian kiireettömyydestä

Hyvin erilainen, kylmä ja rauhallinen oli Suomi Afrikassa varttuneelle Wilsonille. Erilaisia urheilukavereita ja -seuroja pyöritti kaveria ympäriinsä – eikä hän aina tullut kovin tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kohdelluksi. Mutta valitusta ei kuulunut. Suuren taistelijan luonteensa ja positiivisuutensa ansiosta asiat useimmiten jotenkin järjestyivät.

Wilson päätti olla positiivinen ihminen, hymyillä ja puhua iloisia asioita, vaikka mitä tapahtuisi. Afrikkalaisen ei kannata paljastaa heikkoa kohtaansa. Jos niin teki, oli mennyttä. Aina nimittäin löytyy joku, joka haluaa hyötyä asiasta.

Suomen leijona ja uusi Flying Finn

Jo nuorena Wilson laitettiin metsään aikuistumaan neljäksi kuukaudeksi. Ruoka piti hankkia itse ja reissulta palattiin – jos palattiin. Jos iski sairaus, ei voinut metsästää – ja joutui itse helposti saaliiksi. Noin puolet matkalle lähteneistä ei palannut. Tällä retkellä Wilson taisteli leijonaa vastaan – vaihtoehtoina joko tappaa se tai tulla itse tapetuksi. Leijona kaatui ja Wilson otti leijonan hännän tästä merkiksi. Aivan naarmuitta Wilson ei kohtaamisesta kuitenkaan selvinnyt ja jalkaan jäi pitkä arpi.

Kova kaveri juoksemaan Wilson oli jo nuoresta alkaen. Ja että hän liikkuikin. Aamulla kouluun. Päivällä kotiin syömään ja sitten takaisin kouluun. Ja koulun jälkeen taas kotiin. Joka päivä. Ja välimatkaa oli kahdeksan kilometriä. Ja sen jälkeen vasta alkoivat työt.

Wilson on sydäntään myöten täynnä tarinaa. Hänen elämänsä on täynnä uskomattomia selviytymistarinoita ja tiukkoja käänteitä – maustettuna hyvällä huumorilla ja armottomalla mielikuvituksella. Että voikin yhdelle miehelle tapahtua. Kun kuuntelee hänen tarinaansa, voisi veikata, että kokijoita on kokonainen suku.

Satusetä ja tummapaahtoisen kahvin lähettiläs

Menestyksekkään ja värikkään urheilu-uransa jälkeen Wilson alkoi kirjoittaa kuulemiansa satuja lastenkirjoiksi. Näin syntyivät mm. Amani-aasi ja Antelias Seepra sekä Amani-aasi ja viisas kilpikonna, joiden lähtökohta on hänen nuoruudessaan sukulaisiltaan kuulemansa tarinat.

Samoihin aikoihin Wilson alkoi tuoda Suomeen Kenian suurinta aarretta: tummapaahtoista kahvia. Kahvi sai nimensä hänen mukaansa ja herkullista Wilson-kahvia saa nykyään monesta kaupasta tummuusasteina 3, 4 ja 5. Wilson Kirwa toimii edelleen Wilson-kahvin lähettiläänä.

 Lähteenä on käytetty Heiki Saureen kirjaa Wilson Kirwa – Juoksijasoturin ihmeellinen elämä, Otava, 2006.