Kahvipapujen värikäs matka kauppasi hyllylle

BLOGI - julkaistu 15.03.2018

Ennen kuin Wilson Coffeen kahvi maistuu kielelläsi, se on ensin kypsynyt Afrikassa ja sen jälkeen kulkenut tänne pitkän matkan.

Harvapa täällä tietää, minkä näköinen kahvipapu on ja millainen kasvi kahvipapuja oikein tuottaa. Mietipä asiaa. Onko kyseessä puu vai pensas? Iso vai pieni? Vai kasvavatko pavut maassa? Minkä värisiä ne ovat? Luo näkemyksesi, vastaamme alla.

Ensimmäisenä yllätyksenä saattaa tulla, ettei kahvipapu ole väriltään ruskea tai musta, vaan se saa tumman värinsä vasta paahdettaessa. Ennen paahtamista papu on nimittäin vaalea.

Kahvipavusta kahvipuun taimeksi

Tutustumismatkamme alkaa, kun pikkuruinen kahvipapu laitetaan Keniassa itämisalustaan, josta se itämisen jälkeen siirretään pieneen muovipussiin, kasvualustaan.

Kasvualustassa siitä alkaa pikkuhiljaa kasvaa kahvipuun taimi, joka voidaan istuttaa maahan.

Istuttamisen jälkeen odotellaankin tovi, sillä kahvipuu tuottaa ensimmäisen kahvisatonsa noin kahden–neljän vuoden ikäisenä. Ja mitäkö kahvipuu tuottaa? Kahvikirsikoita.

Kahvipapujen poimiminen tehdään käsityönä

Keniassa saadaan vuosittain kaksi satoa. Kirsikat kypsyvät epätasaisesti, joten kypsät yksilöt korjataan useaan kertaan. Pientilojen viljelijät kuljettavat kirsikkasäkit aasin – nykyään kyllä yhä useammin traktorin kyydissä – paikalliseen kahviosuuskuntaan.

Kahvin sydän esiin!

Osuuskunnissa kahvikirsikat kaadetaan siiloon, jonne samanaikaisesti ruiskutetaan vettä. Ja siilosta kirsikat valuvat pulping-koneeseen, joka kuorii kahvikirsikoista kahvin sydämen esiin.

Kuorintavaiheen jälkeen vesi kuljettaa pavut painon mukaan lajitteluastioihin, joista papujen matka jatkuu kuivattavaksi Kenian paahtavan auringon alle. Pavut kuivuvat 2–3 viikkoa erikoisvalmisteisilla roikkuvilla pöydillä, joissa niitä käännellään ja samalla vielä putsataan päivittäin.

Kuivana myllyyn – poliisisaattueessa

Kuivuttuaan pavut kuljetetaan myllyyn poliisien saattelemana, sen verran arvokasta tavaraa kenialainen käsin poimittu ja lajiteltu Wilson Coffeen kahvipapu on. Laadukkaasta herkusta kannattaa pitää huolta.

Myllyssä pavuista putsataan kuori pois ja ne lajitellaan koon mukaan. Tämän jälkeen pavut pakataan säkkeihin ja lastataan merikontteihin.

Rahtilaivalla kohti Tanskaa

Wilson Coffeen kahvipavut matkaavat rahtilaivalla Kenian rannikolta Intian valtamerta pitkin Punaiselle merelle. Suezin kanavan kautta kahvipavut saapuvat Välimerelle ja siitä pian Euroopan puolelle.

Papujen päätepysäkkinä on Tanskan Aarhusissa sijaitseva BKI Foodsin moderni paahtimo. Paahtimolla pavut putsataan vielä kertaalleen modernilla linjastolla ennen paahtoon menoa.

Paketoituna Suomeen

Tanskassa pavut ensin paahdetaan, jonka jälkeen ne jauhetaan ja paketoidaan. Eri tummuusasteet saavat oikeanlaiset Wilson-paketit ympärilleen ja kahvipakkaukset lastataan rekkaan.

Tämä rekka huristaa suomalaisten päivittäistavaratoimijoiden keskusvarastoihin ja keskusvarastot jakelevat kahvin lähikauppaasi, josta sinä voit valita sen ostoskärryysi – ja lukea kotona virkeänä kahvin mielenkiintoisesta matkasta luoksesi!

Etsi lähin jälleenmyyjäsi täältä ja kipaise noutamaan oma pakettisi!